5. Sınıf Matematik Dersi
Ondalık Gösterim
[SPOT-1] Paydası 10, 100, 1000 olan kesirler ondalık gösterim olarak ifade edilebilir. Ondalık gösterimde virgül, tam kısım ile kesir kısmı ayırır.
[SPOT-2] Paydası 10 olan kesirlerin ondalık gösterimlerinde virgülden sonra 1 basamak, paydası 100 olan kesirlerin ondalık gösterimlerinde virgülden sonra 2 basamak, paydası 1000 olan kesirlerin ondalık gösterimlerinde virgülden sonra 3 basamak, bulunur.
[SPOT-3] Eğer paydaki sayının basamak sayısı ondalık gösterimdeki kesir kısmındaki basamak sayısından az ise eksik basamaklara 0 yazılır.
[SPOT-4] Paydası 10, 100, 1000 olmayan kesirlerde sadeleştirme ve genişletme yapılarak paydası 10, 100 veya 100 yapılır. Daha sonra ondalık gösterimle ifade edilebilir.
[SPOT-5] Bileşik kesirler tam sayılı kesre çevrildikten sonra ondalık gösterimle ifade edilebilir.
[SPOT-6] Eğer ondalık gösterimin tam kısmı 0 ise kesir olarak yazarken tam kısım yazılmaz.
[SPOT-7] İki ondalık gösterim karşılaştırılırken önce tam kısımlarına bakılır, tam kısmı büyük olan ondalık gösterim daha büyüktür.
[SPOT-8] Tam kısmı eşit olan iki ondalık gösterim karşılaştırılırken sırasıyla onda birler, yüzde birler ve binde birler basamaklarındaki rakamlara bakılır.
[SPOT-9] Ondalık gösterimlerin en sağına eklenen sıfırlar kesrin değerini değiştirmez
[SPOT-10] Ondalık gösterimlerde toplama ve çıkarma işlemi yapılırken aynı basamakların alt alta gelmesi için virgüller alt alta getirilir. Daha sonra virgül yokmuş gibi toplama çıkarma işlemi yapılır. Sonuca, diğer virgüllerin hizasından virgül konulur.
[SPOT-11] Sayılar virgüller alt alta gelecek şekilde yazıldığında, ondalık kısımda boş kalan basamak olursa bu basamaklara “0” konulur.